Ποδοκνημική

 

 

 

 

 

 

 

 

Ποδοκνημική

Ποδοκνημική

Τα διαστρέμματα στην ποδοκνημική αποτελούν έναν από τους πιο κοινούς τραυματισμούς και μόνο στις Η.Π.Α. καταγράφονται κατά μέσο όρο 25.000 τέτοια συμβάντα καθημερινά. Μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας ή και από στραβοπάτημα, ενώ επηρεάζουν εξίσου αθλητές και μη, παιδιά και ενήλικες.

Ανατομία

Η ποδοκνημική αποτελεί μία περίπλοκη άρθρωση που αποτελείται από τρία οστά (κνήμη, περόνη, αστράγαλος), από αρθρικό χόνδρο και από τρεις κύριους συνδέσμους: τον πρόσθιο αστραγαλοπερονιαίο, τον πτερνοπερονιαίο και τον οπίσθιο αστραγαλοπερονιαίο. Ο έξω πλάγιος σύνδεσμος είναι αυτός που τις περισσότερες φορές υπόκειται σε τραυματισμό στην περιοχή της ποδοκνημικής.

Διαβάθμισηκάκωσης

  • 1ου βαθμού: Διάστρεμμα ποδοκνημικής με διάταση των συνδέσμων και ήπιας μορφής οίδημα. Παρά την ένταση του πόνου (ήπιος ή μέτριος), ο τραυματισμένος αστράγαλος μπορεί να δεχτεί βάρος.
  • 2ου βαθμού: Διάστρεμμα ποδοκνημικής με μερική ρήξη των συνδέσμων με μέτριου βαθμού οίδημα. Στην κλινική εξέταση ο ορθοπαιδικός χειρουργός μπορεί να διαπιστώσει ήπια χαλάρωση του αστράγαλου αλλά τους συνδέσμους ακόμη ανέπαφους. Αν και με αρκετό πόνο, ο αστράγαλος μπορεί να δεχτεί μέτριο βάρος.
  • 3ου βαθμού: Το διάστρεμμα περιλαμβάνει πλήρη ρήξη των συνδέσμων και σοβαρό οίδημα. Διαπιστώνεται αστάθεια, ενώ ο αστράγαλος μπορεί με μεγάλη δυσκολία να δεχτεί οποιασδήποτε έντασης βάρος.

Θεραπεία

  • Για το βαθμό 1: Ξεκούραση, τοποθέτηση πάγου και αποφυγή κινήσεων που επιτείνουν τον πόνο και το οίδημα, τα οποία αναμένεται να υποχωρήσουν σε μία με επτά ημέρες. Σε περίπτωση επίμονου πόνου και φλεγμονής συστήνεται η λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.
  • Για το βαθμό 2: η αποκατάσταση συνήθως διαρκεί μία με δύο εβδομάδες και περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία με θεραπευτικές κινήσεις που θα αποκαταστήσουν το εύρος της κίνησης, την ενδυνάμωση της άρθρωσης και την ισορροπία.
  • Για το βαθμό 3: η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως και μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού. Κατά το διάστημα αυτό, το άτομο θα πρέπει να συμβάλει ενεργά στην ανάκτηση του επιπέδου της δραστηριότητάς του πριν το ατύχημα, με ασκήσεις που σταδιακά θα επαναφέρουν την ευελιξία και τη δύναμη στην περιοχή.

Πρόγνωση

Η γενική πρόγνωση για την αποκατάσταση των διαστρεμμάτων είναι καλή. Ωστόσο, η σοβαρότητα του περιστατικού αλλά και η ελλιπής αποκατάστασή του μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα με πόνο και ανισορροπία. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται επανέλεγχος, εκτίμηση και επανασχεδιασμός της θεραπευτικής αγωγής.

Οι σοβαρές μορφές του 3ου βαθμού διαστρέμματος μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο πόνο στην ποδοκνημική και ανισορροπία, ενώ ενδέχεται να αντιμετωπιστούν χειρουργικά. Για να αποφευχθεί η επεμβατική αντιμετώπιση ο ασθενής θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις οδηγίες του ιατρού για πλήρη αποκατάσταση και επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες.