Ανατομία - Παθολογικές καταστάσεις

 

 

 

 

 

 

 

 

Ανατομία – Παθολογικές Καταστάσεις


Ισχίο

Η άρθρωση του ισχίου είναι μία άρθρωση σε σχήμα σφαιρικό που σχηματίζεται από την κεφαλή του μηριαίου (σφαιρική) και την κοτύλη που βρίσκεται στη λεκάνη. Οι αρθρικές αυτές επιφάνειες - κεφαλή του μηριαίου και κοτύλη –καλύπτονται από αρθρικό χόνδρο, ο οποίος προσφέρει την απαραίτητη ολισθηρότητα για να κινηθεί ομαλά η άρθρωση. Ο χόνδρος που καλύπτει την κοτύλη σχηματίζει ένα πέταλο που υποδέχεται την κεφαλή του μηριαίου και της επιτρέπει να κινείται.

Παθολογικές Καταστάσεις

Συγγενείς Ανωμαλίες

Για να λειτουργεί ομαλά μία άρθρωση σε όλη τη διάρκεια της ζωής θα πρέπει η ανατομία της να είναι φυσιολογική και να μην απειλείται η υγείας της από τραυματισμούς και μολύνσεις. Η Δυσπλασία Ισχίου αποτελεί μία ανατομική ανωμαλία κατά την οποία το ισχίο δεν αναπτύσσεται φυσιολογική εξαιτίας συγγενούς εξαρθρώματος ή στην περίπτωση όπου η μηριαία κεφαλή δεν εφαρμόζει σωστά στην περιοχή της κοτύλης. ΟΙ συγγενείς ανωμαλίες στο ισχίου συμβαίνουν πολύ νωρίς στη ζωή του ατόμου, ενώ όσο πιο μεγάλες είναι τόσο νωρίτερα εμφανίζονται τα συμπτώματα που τις ακολουθούν αλλά και οι παρενέργειές τους, μία εκ των οποίων είναι και η αρθρίτιδα (απώλεια χόνδρου) εξαιτίας της κακής επαφής μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης.

Αναπτυξιακές Ανωμαλίες

Κατά τα στάδια της ανάπτυξης, στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, μπορεί να αναπτυχθούν παθήσεις όπως η Οστεοχονδρίτιδα Perthes κατά την οποία νεκρώνει τμηματικά η μηριαία κεφαλή και σε ύστερο χρόνο επαναγγειώνεται με αποτέλεσμα την παραμόρφωση και την αναδιαμόρφωση της άρθρωσης και η Επιφυσιολίσθηση, όπου η μηριαία κεφαλή μετατοπίζεται προς τα κάτω και μέσα. Και οι δύο καταστάσεις αφορούν αγόρια και κορίτσια προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας και οδηγούν σε ανωμαλίες της ανατομίας της μηριαίας κεφαλής.

Στις αναπτυξιακές ανωμαλίες εντάσσεται και η Μηροκοτυλιαία Πρόσκρουση που αφορά άτομα στην ηλικία των 40 ετών και κατά την οποία ο μηριαίος αυχένας προσκρούει στην κοτύλη κατά τη διάρκεια της κάμψης του ισχίου, μειώνοντας το εύρος της κίνησης, οδηγώντας σε αρθρίτιδα.

Τραυματισμοί

Υπερβολικά φορτία και λανθασμένη στάση μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό της άρθρωσης του ισχίου, ακόμη κι αν η ανατομία του είναι εντελώς φυσιολογική. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού μπορεί να σημειωθεί κάταγμα στο οστό ή ρήξη του αρθρικού χόνδρου ή σχίσιμο και απομάκρυνση της μηριαίας κεφαλής από την κοτύλη.

Εκφυλιστικές Καταστάσεις

Το ισχίο με την πάροδο των χρόνων μπορεί να φθαρεί, να εμφανίσει αρθρίτιδα ή βλάβη του επιχείλιου χόνδρου.

Θεραπευτικές Επιλογές

Η μη επεμβατική αντιμετώπιση θα πρέπει να αποτελεί την αρχική θεραπευτική γραμμή, με συνεδρίες φυσικοθεραπείας και τη λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Σε περιπτώσεις όπου ο πόνος επιμένει θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος για να αποσαφηνιστεί η πηγή του πόνου, με τη χρήση της μαγνητικής τομογραφίας. Για τις διαταραχές στο ισχίο οι διαθέσιμες χειρουργικές επιλογές συμπεριλαμβάνουν:

  • Αρθροσκόπηση Ισχίου
  • Οστεοτομή
  • Αρθρόδεση
  • Αρθροτομή
  • Ολική Αρθροπλαστική