Χονδροπάθεια Γόνατος

 

 

 

 

 

 

 

 

Χονδροπάθεια Γόνατος

Χονδροπάθεια Γόνατος

Ο αρθρικός χόνδρος είναι ένας αδιαφανής και ελαστικός ιστός, ένα απαλό «μαξιλάρι» που εντοπίζεται στις απολήξεις των οστών στο σημείο που συναντούν την άρθρωση, και βοηθά στην ελαχιστοποίηση της τριβής των οστών κατά την κίνηση. Η βλάβη στον αρθρικό χόνδρο – από εκφυλιστική νόσο ή τραυματισμό –μπορεί να προκαλέσει σημαντικό πόνο και αδυναμία.

Ο αρθρικός χόνδρος έχει την ιδιότητα να απορροφά τους κραδασμούς από τα φορτία που δέχεται. Ωστόσο, το σώμα μας έχει αδυναμία να αναγεννά κύτταρα αρθρικού χόνδρου, γι’ αυτό ακριβώς τυχόν τραυματισμοί στο συγκεκριμένο ιστό οδηγούν σε αξιοσημείωτη και σταδιακή βλάβη στην επιφάνεια της άρθρωσης, η οποία εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει ταχύτατα σε συνολική βλάβη της άρθρωσης, γνωστή ως οστεοαρθρίτιδα.

Δομή του αρθρικού χόνδρου

Ο αρθρικός χόνδρος επικαλύπτει τα άκρα των αρθρικών επιφανειών και συνίσταται από κύτταρα (χονδροκύτταρα) που παράγουν κολλαγόνο και πρωτεΐνες. Στις υγιείς αρθρώσεις, αυτό το μοναδικό και ανθεκτικό υλικό επιτρέπει στα οστά να κινούνται το ένα κόντρα στο άλλο με την ελάχιστη δυνατή τριβή.

Όταν οι περιοχές του αρθρικού χόνδρου φθείρονται ή σχίζονται αποκαλύπτοντας το υποκείμενο οστό (υποχόνδριο οστό), θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί στην ενδεδειγμένη για την περίπτωσή του θεραπεία, για την επούλωση της περιοχής και την αντικατάσταση του φθαρμένου ή ελαττωματικού αρθρικού χόνδρου με υγιή.

Οι περιοχές που εμφανίζουν φθορά του αρθρικού χόνδρου παρεμποδίζουν τη φυσιολογική μηχανική κίνηση της άρθρωσης, προκαλώντας πόνο και δυσκολία στην κίνηση της άρθρωσης. Η σοβαρότητα της φθοράς του αρθρικού χόνδρου χαρακτηρίζεται από τέσσερα στάδια από το 0 έως το 4, με το 0 να αποτελεί τη φυσιολογική κατάσταση του χόνδρου και το 4 να σηματοδοτεί την ολοκληρωτική έκθεση του υποχόνδριου οστού. Οι περισσότεροι ασθενείς που χρήζουν αντικατάστασης του χόνδρου εμπίπτουν στις κατηγορίες 3 και 4.

Διάγνωση

Ο πιο αξιόπιστος τρόπος διάγνωσης βλάβης του αρθρικού χόνδρου είναι η Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Ο θεράπων ιατρός, βάσει των αποτελεσμάτων της μαγνητικής τομογραφίας, του ιατρικού ιστορικού του ασθενή και της γενικότερης υγείας του χαράσσει τη στρατηγική της θεραπείας του. Οι τεχνικές της μαγνητικής τομογραφίας σήμερα παρέχουν εικόνες που διαχωρίζουν ξεκάθαρα το χόνδρο από το οστό, συγκριτικά με την ελλιπή ανάλυση της δομής και της κατάστασης του αρθρικού χόνδρου που παρείχαν οι απεικονιστικές μέθοδοι μία δεκαετία πριν, που διαπίστωναν τη βλάβη κατά την ώρα του χειρουργείου, χωρίς πρότερη ξεκάθαρη εικόνα.

Η προηγμένη τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας σήμερα αποτελεί ένα εξαιρετικό μέσο ασφαλούς διάγνωσης της βλάβης του αρθρικού χόνδρου και σχεδιασμού της αντιμετώπισής του πριν το χειρουργείο, για όλους τους ορθοπαιδικούς χειρουργούς.

Θεραπεία

Η ενδεδειγμένη θεραπεία των βλαβών του αρθρικού χόνδρου στο γόνατο βασίζεται σε μία ποικιλία παραγόντων, όπως η ηλικία του ασθενή, το ποσοστό κινητικότητάς του, η συνολική εικόνα των αρθρώσεών του, το μέγεθος και το σημείο της βλάβης, η ικανότητα συμμετοχής του ασθενή στην αποθεραπεία του και το κατά πόσο ο ασθενής δραστηριοποιείται με κάποιο σπορ/άθλημα. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης εντάσσεται και η προσπάθεια εξωγενούς αναγέννησης του αρθρικού χόνδρου με τη χρήση χονδροκυττάρων ή αυξητικών παραγόντων, που μπορούν να επαναφέρουν τον αρθρικό χόνδρο σε φυσιολογική κατάσταση.