Ρήξη Χιαστών

 

 

 

 

 

 

 

 

Ρήξη Χιαστών

Ρήξη Χιαστών

Οι χιαστοί (πρόσθιος και οπίσθιος) αποτελούν ένα σύνθετο δίκτυο από τένοντες και συνδέσμους που βοηθά στη σταθεροποίηση και στήριξη του γόνατου. Ειδικότερα, οι χιαστοί εμποδίζουν την πρόσθια (ο πρόσθιος χιαστός) ή την οπίσθια (ο οπίσθιος χιαστός) μετατόπιση της κνήμης προς το μηριαίο οστό και συγκρατούν το γόνατο από την υπερβολική εσωτερική συστροφή.

Οι τραυματισμοί στους χιαστούς συνδέσμους του γόνατου μπορεί να συμβούν σε όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από ηλικία ή φυσική κατάσταση, ωστόσο είναι ιδιαίτερα συχνοί ανάμεσα σε ασκούμενους και κυρίως σε αθλητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Η ρήξη στους χιαστούς συνήθως συμβαίνει όταν ο αθλητής σταματά απότομα την κίνησή του και αλλάζει κατεύθυνση, καθώς τρέχει, περιστρέφεται ή προσγειώνεται έπειτα από πήδημα. Επιπλέον, η ρήξη χιαστών συνήθως συνδυάζεται και με άλλες βλάβες του γόνατου, όπως τραυματισμούς στο μηνίσκο.

Συμπτώματα & Διάγνωση

Έντονος πόνος, οίδημα και πρήξιμο εντάσσονται στα κύρια συμπτώματα της ρήξης χιαστών, ενώ αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία συγκράτησης του γόνατου αλλά και στη βλάβη και άλλων δομών της άρθρωσης, όπως των μηνίσκων και του αρθρικού χόνδρου.

Η πιο ενδεδειγμένη απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση της ρήξης χιαστών είναι η μαγνητική τομογραφία που απεικονίζει την κατάσταση του συνδέσμου και οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα σε συνδυασμό με κλινική εξέταση από εξειδικευμένο χειρουργό ορθοπαιδικό.

Η αντιμετώπιση

Ελάχιστες δεκαετίες πριν, οι περισσότεροι αθλητές με ρήξη χιαστών, συνήθως τερμάτιζαν και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία ή ενασχόληση με τον αθλητισμό ως απόρροια των χειρουργικών μεθόδων με μεγάλες τομές και των αμφίβολων αποτελεσμάτων τους. Στη δεκαετία του 1980 επιτεύχθηκε μία επαναστατική χειρουργικά αντιμετώπιση των βλαβών στο γόνατο, με την αρθροσκόπηση (link), μια ελάχιστη επεμβατική τεχνική, που επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό, μέσα από μία μικρή τομή στο γόνατο, με το συνδυασμό οπτικών ινών και μικροχειρουργικών εργαλείων, να εξακριβώσει λεπτομερώς τις βλάβες στο γόνατο και να παρέμβει στοχεύοντας στο πρόβλημα μέσα από μικρότερη τομή και λιγότερο επεμβατική διαδικασία. Ως αποτέλεσμα, οι πάσχοντες από τη ρήξη έχουν πολύ καλύτερη αποθεραπεία, και χρονικά και ποιοτικά, αλλά και καλύτερη πρόγνωση όσον αφορά στην επιστροφή τους στις καθημερινές ασχολίες ή και στον αθλητισμό.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι ουλές περιορίζονται σε μία μικρή τομή
  • Το διάστημα του μετεγχειρητικού πόνου περιορίζεται συγκριτικά με την παραδοσιακή μέθοδο αντιμετώπισης
  • Ο ασθενής επιστρέφει εντός της ημέρας ή την επομένη της στο σπίτι του ενώ ο χρόνος αποθεραπείας μειώνεται σημαντικά
  • Ο αποθεραπευθείς από τη ρήξη χιαστών μπορεί να δραστηριοποιηθεί και πάλι με τον αθλητισμό, ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά

Πρόληψη

Η ευπάθεια στους χιαστούς συνδέσμους φαίνεται πως προτιμά τις γυναίκες και κυρίως τις αθλήτριες για λόγους που δεν είναι εφικτό να αιτιολογηθούν πλήρως. Εικάζεται πως σε αυτή την επιρρέπεια συντείνουν η ανατομική δομή, γενετικοί και ορμονικοί παράγοντες, η μυϊκή ανάπτυξη ή η φυσική κατάσταση. Οι γυναίκες αθλήτριες αλλά και οι αθλητές, θα πρέπει να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στα γόνατα συγκεκριμένες μορφές άσκησης, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, από τη νεαρή ηλικία και να μάθουν να χρησιμοποιούν τη σωστή τεχνική για δραστηριότητες, όπως το πήδημα και την προσγείωση, τις συστροφές, κ.ά..