Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

 

 

 

 

 

 

 

 

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Κήλη Μεσοσπονδύλιου Δίσκου

Η οσφυϊκή δισκοκήλη, γνωστή και ως κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, είναι μια κοινή ιάσιμη πάθηση που προκαλεί πόνο, αδυναμία ή/και μούδιασμα στο πόδι και στη μέση. Οι δίσκοι αποτελούν «ελαστικά μαξιλάρια» που βρίσκονται ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης (σπόνδυλοι) και βοηθούν στην απόσβεση των βαρών που αυτή δέχεται καθώς και στην ευελιξία της. Ο κάθε δίσκος στη φυσιολογική του θέση βρίσκεται παρακείμενος με τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης. Όταν οι δίσκοι εκφυλίζονται λίγο ηλικίας γίνονται επιρρεπείς στο σχηματισμό κήλης.

Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου συμβαίνει όταν ένα μέρος του δίσκου μετακινείται από τη θέση του και πιέζει ένα νεύρο της σπονδυλικής στήλης.

Τι την προκαλεί

Σε αντίθεση με άλλα μέρη του σώματός μας, οι δίσκοι της σπονδυλικής στήλης εκφυλίζονται σταδιακά ήδη από τη νεαρή ηλικία. Πολλοί ασθενείς στη δεκαετία των 20 εμφανίζουν εκφύλιση δίσκου στην ακτινογραφία ή στη μαγνητική τομογραφία, ενώ κυριολεκτικά το 100% των ηλικιωμένων ανθρώπων έχουν πολλαπλή εκφύλιση δίσκων.

Καθώς οι δίσκοι εκφυλίζονται χάνουν το νερό που περιέχουν (αφυδατώνονται) και την ελαστικότητά τους, και το περίβλημά τους εμφανίζει ρήξεις κατά τόπους (σκασίματα), ενώ τμήμα του εκφυλισμένου δίσκου μπορεί να προεξέχει του σπόνδυλου. Ως αποτέλεσμα, το άτομο βιώνει πόνο, ενώ αν μέρη του δίσκου πιέζουν τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης εμφανίζεται πόνος στο πόδι, αδυναμία ή/και μούδιασμα. Οι δίσκοι εκφυλίζονται χωρίς κάποιο τραυματικό γεγονός, αλλά υπάρχουν και παράγοντες που συντείνουν στη μετατόπισή του, όπως κακή στάση σώματος, σήκωμα βάρους ή τραυματισμός.

Τα συμπτώματα της κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο πόνος που αντανακλά στη μέση έως κάτω στο πόδι, με πιθανό μούδιασμα και αδυναμία. Μπορεί να προσβληθούν ένα ή και τα δύο πόδια. Σπανιότερα, μπορεί να επηρεαστεί η λειτουργία του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.

Η διάγνωση

Η διάγνωση συνήθως απορρέει και από το πιο κοινό σύμπτωμα της νόσου, τον ανακλαστικό πόνο της μέσης στο πόδι με πιθανό μούδιασμα και αδυναμία. Ο ιατρός λαμβάνει πλήρες ιατρικό ιστορικό και συνεχίζει με φυσική εξέταση. Είναι πιθανό να συστήσει απεικονιστική εξέταση στην περιοχή, όπως μαγνητική τομογραφία.

Οι θεραπευτικές επιλογές

Η πλειονότητα των περιστατικών κήλης μεσοσπονδύλιων δίσκων βελτιώνεται μόνη της χωρίς κάποια ιδιαίτερη ιατρική αντιμετώπιση. Στις περιπτώσεις όπου ο πόνος δεν υποχωρεί και επιμένει, τότε συστήνεται η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσικοθεραπείας. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζουν, μπορεί να γίνει επισκληρίδιος ένεση στεροειδούς φαρμάκου. Για τους ασθενείς που οι μη επεμβατικές επιλογές δεν αποδίδουν, συστήνεται οσφυϊκή μικροδισκεκτομή, μία επέμβαση που προσφέρει άμεση ανακούφιση.