Αθλητικές Κακώσεις

Αθλητικές Κακώσεις - Αντιμετώπιση (γενικές κατευθύνσεις)

αθλητικές κακώσεις

Οι αθλητικές κακώσεις χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια. Μόλις τις αντιληφθείτε θα πρέπει να απευθυνθείτε το συντομότερο στον ορθοπαιδικό χειρουργό. Εν τω μεταξύ, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορείτε να κάνετε μέχρι να φτάσετε στον ιατρό σας.

Πρώτες Βοήθειες για Μυοσκελετικούς τραυματισμούς

Σταματήστε: Μην κάνετε τους ήρωες! Σταματήστε ό,τι κάνετε μόλις νιώσετε τραυματισμό. Εάν συνεχίσετε να ασκήστε, το πιο πιθανό είναι ότι θα τραυματίσετε κι άλλο ιστό και θα βρεθείτε εκτός δράσης για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Βάλτε πάγο: Τοποθετήστε παγοκύστη στην τραυματισμένη περιοχή για περίπου 20 λεπτά. Το υγρό κρύο διεισδύει πολύ καλύτερα από το ξηρό κρύο, γι’ αυτό εφαρμόστε ένα βρεγμένο πανί ανάμεσα στο δέρμα σας και την παγοκύστη. Εάν δεν έχετε παγοκύστη, βάλτε μία σακούλα με παγάκια ή οτιδήποτε παγωμένο. Ο πάγος βοηθά στην αποφυγή του οιδήματος και επιβραδύνει τον μεταβολισμό των ιστών μειώνοντας τη βλάβη.

Ασκήστε πίεση: Η άσκηση πίεσης βοηθά στην πρόληψη του οιδήματος. Όσο περισσότερο πρηστεί το σημείο της κάκωσης τόσο μεγαλύτερο χρόνο θα διαρκέσει η αποθεραπεία του. Χρησιμοποιήστε έναν επίδεσμο για να ασφαλίσετε σφιχτά τον πάγο στην τραυματισμένη περιοχή.

Ανύψωση: Ανυψώστε την τραυματισμένη περιοχή πάνω από το ύψος της καρδιάς ώστε η δύναμη της βαρύτητας να μη συνδράμει στη συσσώρευση υγρού στην περιοχή.

Επιτάχυνση και υποβοήθηση της αποθεραπείας

Ακολουθήστε τα βήματα «Σταματήστε – Βάλτε Πάγο –Ασκήστε Πίεση – Ανυψώστε». Θα σας βοηθήσουν σημαντικά στη συντόμευση του χρόνου αποκατάστασης της βλάβης.

Κατά το αρχικό διάστημα που ακολουθεί την κάκωση είναι πιθανό να χρειαστεί να λάβετε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, που θα συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος.

Επισκεφθείτε τον ιατρό σας ή μιλήστε του για την παραπομπή σας σε φυσικοθεραπευτή. Τα στάδια που θα ακολουθηθούν στη φυσικοθεραπεία εμπεριέχουν τρεις φάσεις: Την «ενεργή ξεκούραση», την «επαναφορά» και την «άσκηση της κίνησης».

  • Ενεργή ξεκούραση: κατά τη φάση αυτή θα πρέπει να μειωθούν τα συμπτώματα της κάκωσης –ο πόνος και το οίδημα –να επιστρέψει το σημείο της κάκωσης στην καθημερινή του κινητικότητα, να διατηρηθεί η ενδυνάμωση και η κινητικότητα των μη τραυματισμένων μελών του σώματος καθώς και η αεροβική λειτουργία του ασθενή.
  • Επαναφορά: ο στόχος της φάσης αυτής είναι η διόρθωση των ελαττωμάτων –προβλημάτων που έχει αφήσει ο τραυματισμός
  • Άσκηση της κίνησης: Μόλις το τραυματισμένο σημείο ανακτήσει πλήρως τη δύναμη και την ευελιξία του, το άτομο θα πρέπει να επανενταχθεί σταδιακά στην προ του ατυχήματος δραστηριότητα και να εκτελεί διάφορες κινήσεις όπως εκτίναξη, πηδήματα και ασκήσεις ευκινησίας.