Ποδοκνημική

Αρθροσκόπηση Ποδοκνημικής

ankleΗ αρθροσκόπηση στην ποδοκνημική (αστράγαλος), όπως και όλες οι αρθροσκοπήσεις (γόνατου, ώμου, ισχίου) αποτελεί μία ελάχιστη επεμβατική μέθοδο που κάνει χρήση της νέας τεχνολογίας –οπτικές ίνες, μεγεθυντικοί φακοί και ψηφιακοί πομποί και δέκτες – μέσω μικροσκοπικών τομών, για να διευκολύνει τον ορθοπαιδικό χειρουργό να αποκτήσει εικόνα της άρθρωσης του αστράγαλου από το εσωτερικό της.

Η επέμβαση

Η αρθροσκόπηση στην ποδοκνημική γίνεται είτε υπό γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο και χρήση ήπιας νάρκωσης. Με την ολοκλήρωση της απολύμανσης και απομόνωσης του ποδιού που θα εξεταστεί/εγχειρηθεί, γίνονται τουλάχιστον δύο εξαιρετικά μικρές τομές (0.5εκ.) στον αστράγαλο (από το μπροστινό ή πίσω μέρος ή σε συνδυασμό των δύο), ώστε να εισχωρήσει η αρθροσκοπική κάμερα και τα υπόλοιπα μικροχειρουργικά εργαλεία που θα διαγνώσουν και θα αποκαταστήσουν τη βλάβη. Η διαδικασία χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να μην τραυματιστούν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα. Με την ολοκλήρωση της επέμβασης, οι τομές κλείνουν με ράμματα και απολυμαίνονται εκ νέου. Ο ασθενής οδηγείται στην ανάνηψη και συνήθως επιστρέφει σπίτι του την ίδια ημέρα με σαφείς οδηγίες για την αποθεραπεία του.

Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται

Η αρθροσκόπηση προτιμάται αντί της παραδοσιακής μεθόδου του ανοικτού χειρουργείου σε πολλές διαφορετικές διαταραχές της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Τα προβλήματα που σε γενικές γραμμές μπορεί να αντιμετωπίσει περιλαμβάνουν:

 • Οστεοχόνδρινα ελλείμματα του αστράγαλου
 • Πρόσθια πρόσκρουση αστράγαλου ή προσθιοπλάγια πρόσκρουση αστράγαλου
 • Οπίσθια πρόσκρουση αστράγαλου
 • Υμενίτιδα
 • Ασθενείς και χαλαροί σύνδεσμοι
 • Φλεγμονώδες εξίδρωμα
 • Μόλυνση
 • Κατάγματα
 • Ανεξήγητα συμπτώματα
 • Αρθρίτιδα

Αποκατάσταση

Ο τύπος της κάκωσης και η φύση της αρθροσκοπικής διαδικασίας που χρησιμοποιήθηκε για να επιλυθεί το πρόβλημα είναι αυτά που θα προσδιορίσουν το χρόνο της αποκατάστασης καθώς και το είδος της αποθεραπείας. Ό ασθενής μπορεί να σταθεί στο πόδι του σηκώνοντας μηδαμινό, ελάχιστο, μέτριο ή και μεγαλύτερο βάρος είτε σταδιακά, είτε την ίδια κιόλας ημέρα της επέμβασης. Εάν η αρθροσκόπηση έχει τελεστεί για την αποκατάσταση κατάγματος, ο ασθενής θα πρέπει να περάσει μία αρκετά μεγάλη περίοδο χωρίς να πατά το χειρουργημένο πόδι, ώστε να επιτρέψει στον οργανισμό να επουλώσει τη βλάβη. Τα ράμματα συνήθως απομακρύνονται μία με δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, ενώ μετά την απομάκρυνση του οιδήματος στην περιοχή πρέπει να ακολουθήσει φυσική δραστηριότητα και φυσικοθεραπεία για την επανάκτηση της δύναμης και της κινητικότητας στην περιοχή.

Τα αποτελέσματα

Οι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός επιτυχούς αποτελέσματος έπειτα από αρθροσκόπηση περιλαμβάνουν τις προσδοκίες του ασθενή, τη σοβαρότητα του περιστατικού, την πολυπλοκότητα της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί, τις μετεγχειρητικές επιπλοκές, το στάδιο της αποκατάστασης και την κινητοποίηση. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο το 70% με 90% των ασθενών που υποβάλλονται σε αρθροσκόπηση ποδοκνημικής έχουν πολύ καλά έως και άριστα αποτελέσματα.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου

Όπως και στις αρθροσκοπήσεις άλλων αρθρώσεων, έτσι και στην αρθροσκόπηση ποδοκνημικής, οι μικρές τομές προσδιορίζουν μία σειρά πλεονεκτημάτων, όπως πόνος με μικρότερη ένταση, λιγότερη αιμορραγία και μειωμένες πιθανότητες μόλυνσης. Επιπλέον, οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους την ίδια κιόλας ημέρα της επέμβασης και ξεκινάνε το στάδιο της αποθεραπείας πιο γρήγορα, με επιτάχυνση της αποκατάστασης και της επιστροφής στις καθημερινές ή και αθλητικές δραστηριότητες.

Πιθανές επιπλοκές

Πιθανοί κίνδυνοι από την αρθροσκόπηση της ποδοκνημικής περιλαμβάνουν τραυματισμό των νεύρων, των αιμοφόρων αγγείων, των τενόντων, των συνδέσμων ή του χόνδρου του αστράγαλου, βαθιές και επιφανειακές μολύνσεις, ουλές, αντανακλαστική συμπαθητική δυστροφία, ελλιπή διάγνωση, επιπλοκές από την αναισθησία.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφθεί τον ιατρό του για επανέλεγχο της κατάστασης και να αναφέρει τα συμπτώματα που αφορούν σε:

 • Πόνο που δεν ελέγχεται με τη λήψη παυσίπονων
 • Ναυτία, εμετό, πυρετό ή κρυάδες
 • Μούδιασμα, αδυναμία ή μυρμηγκιάσματα