Αρθροπλαστική Γόνατος

Αρθροπλαστική Γόνατος

Αρθροσκόπηση ΓόνατοςΗ βάδιση αποτελεί μία απλή πράξη για τους περισσότερους, όχι όμως για τους ανθρώπους που νοσούν από προχωρημένη αρθρίτιδα, όπου η επαναλαμβανόμενη κίνηση του γόνατου (λύγισμα και τέντωμα για περισσότερες από 100 φορές το λεπτό), μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επώδυνη και κοπιαστική. Σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά απαιτείται αντικατάσταση του γόνατου για να επαλειφθεί ο πόνος.

Η ικανότητα της βάδισης οφείλεται στην πολύπλοκη λειτουργία της άρθρωσης του γόνατου, της μεγαλύτερης άρθρωσης του σώματος. Το γόνατο σχηματίζεται από τη συνένωση και συνεργασία τριών οστών: του μηριαίου, της κνήμης και της επιγονατίδας, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με ισχυρούς συνδέσμους. Οι εξαιρετικά δυνατοί μύες του μηρού και του γαστροκνήμιου συνδέονται με τα οστά γύρω από το γόνατο με ανελαστικούς συνδέσμους.

Ποιοι χρήζουν αρθροπλαστικής

Σε ολική αρθροπλαστική γόνατος υποβάλλονται οι ασθενείς που εμφανίζουν καταστροφή της άρθρωσης του γόνατου με χρόνιο πόνο και ανικανότητα χρήσης της άρθρωσης ακόμη και στις καθημερινές, απλές λειτουργίες

Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι ασθενείς που έχουν υποστεί καταστροφή της άρθρωσης του γόνατου από οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, μετατραυματική αρθρίτιδα
  • Έντονος πόνος κατά το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα σκαλοπατιών, το κάθισμα και το σήκωμα ή ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Χρόνια φλεγμονή στα γόνατα και πρήξιμο που δε βελτιώνεται με φαρμακευτική αγωγή
  • Παραμόρφωση της άρθρωσης του γόνατου
  • Ακαμψία του γόνατου
  • Αποτυχία όλων των συντηρητικών μεθόδων αντιμετώπισης (φυσικοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή)

Στην απόφαση της χειρουργικής ολικής αντικατάστασης του γόνατου θα πρέπει να οδηγηθούν οι ασθενείς έπειτα από κλινική αξιολόγηση του μεγέθους του προβλήματος, της ηλικίας του ασθενή και της γενικότερης υγείας του.

Είδη αποκατάστασης

Στην πλειονότητα των επεμβάσεων ολικής αρθροπλαστικής, ο χειρουργός τοποθετεί εξαρτήματα μοσχεύματος στις επιφάνειες της άρθρωσης των τριών οστών που συνιστούν την άρθρωση του γόνατου, του μηριαίου, της κνήμης και σε ορισμένες των περιπτώσεων, της επιγονατίδας. Παρόλο που υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τύποι εμφυτευμάτων που χρησιμοποιούνται από τους χειρουργούς ορθοπαιδικούς διεθνώς για τη συνολική αποκατάσταση του γόνατος, ωστόσο σχεδόν όλοι βασίζονται στο μέταλλο και το πλαστικό, ως βασικά υλικά εμφυτεύματος. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται μέταλλο για το μηριαίο οστό, πλαστικό που στηρίζεται σε μεταλλικό δίσκο για την κνήμη και πλαστικό για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου χόνδρου της επιγονατίδας, στις περιπτώσεις όπου αποφασιστεί να αντικατασταθεί.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός συνδέει τα εμφυτεύματα με τα οστά με τη χρήση τσιμέντου, μία τεχνική που αποδίδει εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η σύγχρονη χειρουργική εξετάζει το ενδεχόμενο συνένωσης των εμφυτευμάτων χωρίς τη χρήση του τσιμέντου –μία τεχνική που ήδη χρησιμοποιείται στην αρθροπλαστική ισχίου –κατά την οποία τα εξαρτήματα διαθέτουν μία μεταλλική επιφάνεια που θυμίζει κηρήθρα. Ο πορώδης αυτός σχεδιασμός επιτρέπει την ανάπτυξη νέου οστικού ιστού πάνω στην επιφάνεια των σταθερά τοποθετημένων εμφυτευμάτων.

Ανάμεσα στην ευρεία γκάμα επιλογών του ιατρού και του ασθενή όσον αφορά στα εμφυτεύματα, συγκαταλέγονται πλέον αυτά που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γυναίκες, το οποίο έχει σχεδιαστεί για μία πιο στενή δομή οστού, ειδικά στο μηριαίο οστό, ενώ η νέα τάση στην ορθοπαιδική χειρουργική όσον αφορά στην ολική αρθροπλαστική γόνατου, αναφέρεται στην εξατομικευμένη δημιουργία εμφυτευμάτων ανάλογα με το μέγεθος, το βάρος και το φύλο του ασθενή.