Συχνές Απορίες

Συχνές Απορίες


knee

Οι πιο συχνές απορίες που διατυπώνουν οι ασθενείς τόσο για την ολική αρθροπλαστική γόνατος όσο και για τη μερική αποκατάσταση επικεντρώνονται στη διαδικασία της μεθόδου, στις προεγχειρητικές και στις μετεγχειρητικές «υποχρεώσεις» τους καθώς και σε αυτά που θα πρέπει να περιμένουν.

Τι σημαίνει ο όρος «λιγότερο επεμβατική» αποκατάσταση γόνατου;

Η ελάχιστα επεμβατική ολική αρθροπλαστική αφορά στην ολική αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατου μέσω μίας όσο το δυνατόν μικρότερης τομής τόσο εξωτερικής όσο και εσωτερικής, που ελαχιστοποιεί την απομάκρυνση των υγιών τενόντων.

 

Ποιοι είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι για ολική αρθροπλαστική;

Η επέμβαση της ολικής αρθροπλαστικής φαίνεται πως «λειτουργεί» καλύτερα σε ασθενείς με σοβαρή αρθρίτιδα σε όλο το γόνατο, κάτι που συμβαίνει κυρίως σε άτομα στην τρίτη ηλικία, χωρίς να αποκλείεται να απευθύνεται και σε νέους ασθενείς εξαιτίας κάποιου σοβαρού τραυματισμού ή λοίμωξης. Σε γενικές γραμμές, όταν η αρθρίτιδα προκαλεί έντονο πόνο και περιορίζει σημαντικά την κινητικότητα και τη λειτουργικότητα της άρθρωσης του γόνατου να εκτελέσει ακόμη και τις πλέον απλές δραστηριότητες, όπως περπάτημα, η ολική αρθροπλαστική αποτελεί επέμβαση εκλογής.

 

Θα πρέπει πριν την επέμβαση ο ασθενής να χάσει βάρος; Το υπερβάλλον βάρος ευθύνεται για την αρθρίτιδα στο γόνατο;

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι καλό τόσο για το γόνατο όσο και για τη γενικότερη υγεία. Οι ασθενείς που έχουν υπερβάλλον βάρος θα πρέπει προεγχειρητικά να ξεκινήσουν μία αγωγή ελέγχου του βάρους τους, ενώ επιπλέον όλοι όσοι πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση για την αποκατάσταση της άρθρωσης του γόνατου θα πρέπει να εκτελούν καθημερινά απλές ισομετρικές ασκήσεις (διάταση των μυών) για να ενισχύσουν τους μύες των ποδιών ως προετοιμασία για την αποθεραπεία τους (περπάτημα μετά το χειρουργείο).

 

Πώς μπορούν οι ασθενείς να καταπολεμήσουν την αδυναμία των μυών έπειτα από χειρουργική επέμβαση;

Μόλις είναι εφικτό μετά το χειρουργείο, ο ασθενής θα πρέπει να ξεκινήσει συνεδρίες φυσικοθεραπείας τόσο για να ανακτήσει τους αποδυναμωμένους μύες όσο και το εύρος της κίνησής τους. Η φυσικοθεραπεία θα πρέπει να ξεκινήσει ήδη κατά την παραμονή στο νοσοκομείο από εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή και να συνεχίσει έως την πλήρη αποκατάσταση.

 

Υπάρχουν ηλικιακοί περιορισμοί όσον αφορά στη μερική αρθροπλαστική γόνατου;

Δεν έχουν τεθεί αυστηρές ηλικιακές προϋποθέσεις για τη μερική αρθροπλαστική γόνατου, ωστόσο συνηθίζεται σε ασθενείς άνω των 40 ετών που πληρούν όλα τα κριτήρια για την επιλογή της συγκεκριμένης επέμβασης.

 

Από τι υλικό είναι φτιαγμένα τα εμφυτεύματα;

Τα προσθετικά ή εμφυτεύματα του γόνατου είναι φτιαγμένα από μέταλλο και πλαστικό, ενώ οι επιφάνειές του έχουν σχεδιαστεί ώστε να γλιστράνε ομαλά το ένα κόντρα στο άλλο, «μιμούμενα» την ιδιότητα του χόνδρου σ’ ένα υγιές γόνατο.

 

Θα μπορώ να προβώ σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως ποδηλασία, τένις, σκι μετά τη μερική αρθροπλαστική γόνατου;

Παρόλο που δεν είναι εφικτό για όλους τους ανθρώπους με μερική αποκατάσταση γόνατου να επιστρέψουν σε αθλητικές δραστηριότητες, αρκετοί ασθενείς είναι σε θέση να κάνουν τα αθλήματα που προτιμάνε χωρίς περιορισμούς. Εξαρτάται από τη φυσική τους κατάσταση πριν το χειρουργείο.

 

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της μερικής αρθροπλαστικής γόνατου;

Όπως όλες οι χειρουργικές αποκαταστάσεις αρθρώσεων, έτσι και αυτή ενέχει κάποιους κινδύνους που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν αστάθεια του γόνατου, χαλάρωση του εμφυτεύματος, μόλυνση, τραυματισμό των νεύρων και βαθειά φλεβική θρόμβωση. Ωστόσο, οι παρενέργειες αυτές είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν στη μερική αρθροπλαστική γόνατος συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική και εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό το 95% των ασθενών με μερική αρθροπλαστική γόνατου επιστρέφει υγιές στις ασχολίες του.

 

Εάν προχωρήσω σε μερική αρθροπλαστική στο γόνατο, θα θεραπευτώ και από την αρθρίτιδα;

Η μερική αρθροπλαστική γόνατος θα αντιμετωπίσει τη βλάβη στο συγκεκριμένο τμήμα/μέρος της άρθρωσης του γόνατου. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η αρθρίτιδα δε θα αναπτυχθεί σε άλλο σημείο της άρθρωσης. Εάν αυτό συμβεί, τότε θα πρέπει να αποφασισθεί ένα δεύτερο χειρουργείο, αυτό της ολικής αρθροπλαστικής γόνατου.